ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ

  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ;

Φυσίατροι, σύμφωνα με την ΕΕΦΙΑΠ, είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη,  διάγνωση και θεραπεία των ασθενών που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών,  νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.                                          

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ;     

  1. Αθλητικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις
  2. Οσφυαλγία και πόνος στον Αυχένα
  3. Παιδιατρικές αναπηρίες
  4. Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
  5. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού
  6. Ακρωτηριασμοί των άκρων
  7. Αποκατάσταση Ρευματολογικών παθήσεων
  8. Σύνδρομα Χρόνιου Πόνου
  9. Εμβιομηχανικές παρεκκλίσεις

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΦΥΣΙΑΤΡΟ;

Η επαναφορά της λειτουργικότητας που επιτυγχάνεται από τους Φυσιάτρους και την Ομάδα Αποκατάστασης έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο Φυσίατρος παρεμβαίνει σε όλες τις φάσεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενή. Ξεκινά με τη θεραπεία της υποκειμένης ασθένειας, που ακολουθείται από σημαντική προσπάθεια μέσω και άλλων κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων (όπως η θεραπευτική άσκηση, φυσικοθεραπεία, βελονισμός, μάλαξη) ώστε προοδευτικά να ανακτήσει ο ασθενής την βέλτιστη λειτουργικότητα.    Επίσης παρέχει στον ασθενή την απαραίτητη εκπαίδευση καθώς και τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες για την πρόληψη υποτροπών.

ΠΗΓΑ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ;

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των  απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος. 

Η Ηλεκτρομυογραφική εξέταση (ΗΜΓ),  οι μελέτες της Ταχύτητας Αγωγής των Νεύρων (ΚΤΑ, ΑΤΑ) και τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά αποτελούν επιπλέον  ειδίκευση των Φυσιάτρων και είναι εξαιρετικά χρήσιμες συμπληρωματικές εξετάσεις για την διάγνωση σε πολλές νευρομυϊκές παθήσεις.

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε  να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. 

Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως  βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

 Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της  λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.

 

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.